Vízivás az egészségért

Vízivás az egészségért

A testünknek naponta szüksége van vízre ahhoz, hogy megőrizze az optimális működését. Nézzük meg, a vízivás miért fontos az emberi szervezet számára!

Gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlás: az egészséges fejlődés sarokköve

Gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlás: az egészséges fejlődés sarokköve

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekeinek. Azt is tudjuk, hogy az egészséges étrend, testmozgás és megfelelő pihenés mellett a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitel is alapvető fontosságú a gyermekek optimális egészségének és fejlődésének biztosításához. Nézzük meg röviden, hogy miért van szükség a gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlásra, és milyen vitaminokra és tápanyagokra van szükség a kisgyermekkortól a serdülőkorig.

Gyermekkori székrekedés

Gyermekkori székrekedés

Beszéljünk most – röviden – egy olyan gyakori problémáról, amely gyermekkorban sűrűn előfordulhat. A székrekedés, vagyis a nehézkes vagy ritka székletürítés kellemetlen lehet gyermeketek számára, és aggodalomra adhat okot a szülőknek is. A jó hír viszont, hogy a...
A rostdús étkezés előnyei

A rostdús étkezés előnyei

Ma már tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás elengedhetetlen szerepet játszik az általános jóllétünk és egészségünk fenntartásában. A rostbevitel pedig rendkívül fontos a testünknek. Nézzük meg, mik is ezek a rostok és miért olyan fontosak!

A táplálás megkezdése műtét után

A táplálás megkezdése műtét után

A műtét utáni időszakban a műtéten átesett betegek (akár kicsik, akár nagyok) vagy sérültek számára kulcsfontosságú a megfelelő táplálás, hogy helyreálljon testünk összes biológiai funkciója és energiával feltöltődjünk.

Műtét előtti táplálás

Műtét előtti táplálás

Vajon befolyásolja-e a műtét kimenetelét, hogy mit eszünk előtte? Egyáltalán mikor, mit, mennyit ehetünk vagy ihatunk egy műtét előtt? Nézzük meg!

Mit tegyünk, ha gond van a baba súlyával?

Ha már jól ismerjük a percentilis görbét, könnyen észrevesszük az esetleges súlyproblémát. A méricskélés ilyenkor elengedhetetlen. A kanállal etetett babáknál nem okoz gondot a mennyiségek rögzítése, de szoptatás esetén igen körülményes a precíz mérés. Ilyenkor...

Mi az alultápláltság (malnutríció) és miért veszélyes?

Egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiánya, illetve vesztése következtében alultápláltság (malnutríció) fejlődik ki. Az alultápláltság önmagában is súlyos szomatikus és pszichés károkkal fenyeget, de ha más patológiás állapottal társul, akkor hosszabb lesz a...